Terug raad voor maatschappelijk welzijn

Wed 26/03/2025 - 20:00 De Wulfzaal

Openbaar

  • Vanaf 1 januari 2026 moet er een nieuwe overheidsopdracht uitgeschreven worden. 

    Wij sluiten aan bij de collectieve hospitalisatieverzekering 2026-2031, uitgeschreven door GSD-V, gezien de verplichting om aan het personeel de basisformule hospitalisatieverzekering gratis aan te bieden.

  • Participatiekader

    Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 verplicht alle steden en gemeenten om een participatiereglement op te stellen. Dat reglement moet duidelijk maken hoe burgerparticipatie in de gemeente georganiseerd wordt.

    Het participatiereglement regelt de manier waarop belanghebbenden worden geïnformeerd, geconsulteerd en betrokken bij het beleid van het lokaal bestuur.

    Een inclusieve gemeenschap begint met de stem van haar burgers. Daarom zetten we in op dialoog, participatie en inspraak. Zo zorgen we ervoor dat elke inwoner van Machelen-Diegem de kans krijgt actief deel te nemen aan het besluitvormingsproces.

    Dit doen we met een mix aan participatievormen, die rekening houden met de participatieladder. Hierin zitten zowel decretaal vastgelegde vormen als lokale initiatieven met speelruimte voor vernieuwing en ontwikkeling van alternatieve methodieken.  

    Daarnaast zorgen we voor transparante communicatie over gemeentelijke projecten en beslissingen, zodat iedereen goed geïnformeerd is en zich gehoord voelt.

    In Machelen-Diegem zetten we in op de vijf pijlers van duurzame ontwikkeling: mensen, planeet, samenwerking, vrede en welvaart.

    De waarden die we hierbij streven zijn:

    • Zorgzaam: Samen aan boord: met elkaar en voor elkaar.
    • Duurzaam: Waar wij samen (van) leven, is waar wij om geven.
    • Relevant: Wat wij hier samen doen, doet er toe.
    • Inclusief: Wij omarmen samen diversiteit met respect en gelijkheid.
    • Ambitieus: Samen lokaal investeren en kansen creëren.

     

    De participatieladder is een model dat de verschillende niveaus van betrokkenheid van burgers bij het besluitvormingsproces van het lokaal bestuur beschrijft. Het helpt inzicht te geven in hoe inwoners op diverse manieren kunnen bijdragen aan en invloed kunnen hebben op het gemeentelijk beleid en projecten.

    Het model bestaat uit vijf trappen, die elk een toenemende mate van invloed en participatie van burgers weerspiegelen. Het lokaal bestuur van Machelen kiest voor een horizontale ladder, zonder hiërarchie omdat elke trap van deze ladder evenveel waarde heeft. De keuze van de trede wordt per project bepaald.

    Speerpunten

    • Echt engagement: Participatie draait om betrekken nemen van de expertise, kennis en ideeën van burgers, waarbij een volwassen en open dialoog centraal staat, met ruimte voor zowel overeenstemming als verschil van mening.
    • Echte participatie start aan het begin van een project: Zo krijgen burgers de kans om invloed uit te oefenen op de richting en beslissingen. Dit zorgt voor een gedeeld eigenaarschap en maakt de resultaten relevanter en afgestemd op de behoeften van de gemeenschap.
    • Heldere verwachtingen: Elk traject start met het helder informeren over het doel van de inbreng van de burgers (participatieladder) en het afbakenen van het thema of werkgebied waarover de participatie gaat.
    • Actieve rol voor het middenveld: Middenveldorganisaties zijn een onmisbare partner. Ze zijn vaak stevig verankerd in de gemeenschap en hebben een grotere mobiliteitskracht.
    • Flankerende communicatie: Communicatie is de smeerolie van elk participatieproces, van bij de aanvang van het traject, terugkoppeling tijdens en na het traject.
    • De burger bestaat niet: Iedereen die dat wenst, moet kunnen participeren. Voor specifieke doelgroepen is vaak een specifieke aanpak nodig.
  • Huishoudelijk reglement adviesorganen

    Het huishoudelijk reglement adviesorganen bepaalt de samenstelling en de werking van de adviesorganen.

    Er worden zes adviesorganen opgericht zijnde drie forums ( welzijnsforum, omgevingsforum en vrijetijdsforum) en drie (decretaal verplichte) adviesraden ( jeugdraad, gecoro en lokaal overleg kinderopvang).

  • Lokale besturen zijn wettelijk verplicht om te voldoen aan een aantal eisen inzake informatieveiligheid, o.a. de verplichting tot de aanstelling van een functionaris gegevensbescherming (DPO). De veiligheidsconsulent dient jaarlijks een verslag  en beleidsplan van zijn/haar werkzaamheden over te maken aan de organisatie.

  • De bestaande keukens van de assistentiewoningen Parkrust zijn hun technische levensduur reeds voorbij, waardoor vervanging noodzakelijk is.

    We doen een marktbevraging om 22 keukens te vervangen.

  • De laatste jaren zagen de OCMW's een exponentiële toename in de groep mensen die moeilijk activeerbaar zijn en langdurig in een traject blijven, hiervoor werken we in een partnerschap samen met Vilvoorde, Grimbergen en Zaventem.