De voorzitter opent de zitting op 19/11/2024 om 20:07.
De gemeenteraad dient telkens het verslag van de vorige vergadering goed te keuren.
Geen
Enig artikel: het notulenverslag van de gemeenteraad van 22 oktober 2024 wordt goedgekeurd.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur bepaalt dat de lokale besturen hun meerjarenplannen minstens één keer per jaar moeten aanpassen om de kredieten voor het volgende boekjaar vast te stellen.
Ze kunnen van de gelegenheid gebruik maken om ook de aanpassing van de kredieten voor het lopende jaar vast te stellen.
Aan de gemeenteraad wordt voorgelegd:
De gemeenteraad keurt in eerste instantie de aanpassing voor entiteit gemeente goed, nadien stelt ze ook de goedkeuring van entiteit OCMW vast zoals beslist door de raad voor maatschappelijk welzijn.
Deze aanpassing meerjarenplan werd opgemaakt net voor de verkiezingen van 13 oktober 2024, niet wetende welke bestuursploeg er vanaf december 2024 aan de macht zou komen.
Dit maakt dat we ervoor gekozen hebben om voor het meerjarenplan uit te gaan van de voortzetting van het huidige beleid en geen nieuwe projecten of investeringen in te schrijven.
Natuurlijk werden wel alle reeds besliste of niet uitstelbare investeringen meegenomen, werd uitgegaan van een personeelsploeg die minstens op het huidige peil blijft en werden alle beschikbare ramingen van belastingen en subsidies ingeschreven.
Dit alles brengt ons tot een gezond meerjarenplan waarbij het budgettair resultaat van het boekjaar vanaf 2025 steeds ongeveer break-even is, het beschikbaar budgettair resultaat stabiel blijft op 10 miljoen euro en de autofinancieringsmarge bijna elk jaar ruim boven 1 miljoen euro ligt.
We kunnen dus stellen dat we met dit meerjarenplan een solide basis leggen voor de nieuwe bestuursploeg om een realistisch, maar ambitieus nieuw meerjarenplan op te stellen waarin de nodige investeringsruimte is.
De belangrijkste wijzigingen die geleid hebben tot dit resultaat zijn:
Het managementteam heeft positief advies gegeven op 24 oktober 2024.
Evolutie van het MJP 2020-2025 met als twee belangrijkste indicatoren: beschikbaar budgettair resultaat en autofinancieringsmarge.
Artikel 1: de gemeenteraad keurt de aanpassing aan het meerjarenplan 2020 – 2025 goed zoals voorgelegd in bijlage en deel uitmakende van deze beslissing.
Artikel 2: de gemeenteraad keurt het deel goed van de aanpassing aan het meerjarenplan dat de raad voor maatschappelijk welzijn voor de entiteit OCMW heeft vastgesteld in zitting van 19 november 2024.
Artikel 3: deze beslissing wordt overgemaakt aan de provinciegouverneur binnen de 20 dagen.
De opvolgingsrapportering moet de raadsleden een stand geven van de uitvoering van de prioritaire acties of actieplannen en moet ze toelaten om de evolutie van de uitgaven en de ontvangsten van het lopende jaar op te volgen en die te vergelijken met de planning.
De raad moet de aanrekeningen voor het lopende jaar kunnen vergelijken met de kredieten die hij voor dat jaar heeft vastgesteld, inclusief de naar dat jaar overgedragen transactiekredieten voor de investeringen en de bijhorende investeringen.
- een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan
- een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar
- in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan
- in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.
- een overzicht van de ontvangsten en uitgaven, conform schema J1, dat opgenomen is in de bijlage die bij dit besluit is gevoegd
- een overzicht van de ontvangsten en uitgaven naar economische aard, opgesteld conform schema T2, dat opgenomen is in de bijlage die bij dit besluit is gevoegd.
Het opvolgingsrapport kan in bijlage geconsulteerd worden.
Geen
Enig artikel: de gemeenteraad neemt kennis van de voortgangsrapportering over semester 1 - 2024.
Naar aanleiding van de realisatie van de nieuwbouw van 12 eengezinswoningen en 28 duowoningen langsheen de Jan Moensstraat in Machelen door Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting (IVMH) aan de gemeente gevraagd de zone gelegen ten noorden van hun perceel tussen het perceel van Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting en het wachtbekken van de Woluwe te gaan onteigenen.
Dit om te kunnen voldoen aan de verplichtingen inzake hemelwater.
Omschrijving van het te onteigenen goed
Het perceel is gelegen De Heuve in 1830 Machelen, kadastraal gekend afdeling 1, sectie A, nummer 2/4 (capakey: 23047A0002/04_000). Het is een lang smal perceel dat niet gelegen is aan een openbare weg. Tussen het te onteigenen perceel en de dichtstbijzijnde openbare weg Jan Moensstraat is nog een perceel gelegen (afdeling 1, sectie A, nummer 2V3).
Het te onteigenen perceel heeft een oppervlakte van 2.116m². Het perceel heeft een breedte van +-428m en een diepte van +-5m.
Het perceel wordt momenteel gebruikt als grasveld en bos.
De bestemming van het perceel is volgens het gewestplan, origineel gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse van 7 maart 1977, gelegen in woongebied.
Onteigende instantie
Belgische staat - Paleizenplein - 1000 Brussel
Motivatie onteigening van algemeen nut
Voor de realisatie van een nieuwbouwproject van de woonactor Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting (IVMH) dient een connectie te worden gemaakt met het wachtbekken van de Woluwe ten noorden van het perceel (over het te onteigenen) om te kunnen voldoen aan de verplichtingen inzake hemelwater.
Aangezien Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting geen eigenaar is van het noordelijk perceel dient voor het mogelijk maken van de gehele realisatie eerst het perceel ten noorden in het bezit te zijn van Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting of de gemeente.
Het uiteindelijk doel is om ondergrondse leidingen in het perceel te voorzien en dit samen met het nieuw aan te leggen openbaar domein op te nemen in het openbaar domein van de gemeente Machelen.
Op basis van het schattingsverslag opgemaakt door landmeter Dries Cools in opdracht van de gemeente Machelen kan gesteld worden dat de grondwaarde van deze grond 298.700,00 euro is. Het budget van 298.700,00 euro zal voorzien worden in het meerjarenplan.
Artikel 1: het voorlopig onteigeningsbesluit wordt goedgekeurd. De geschatte waarde van de grond bedraagt 298.700,00 euro.
Artikel 2: het college van burgemeester en schepenen wordt belast met het uitvoeren van de minnelijke onderhandeling met de te onteigenen overheid, uitgaande van het schattingsverslag zoals opgemaakt door landmeter Dries Cools.
Door De Werkvennootschap werd op 24 april 2024 een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor het project herinrichting R0 - Noord.
De aanvraag omvat het afschaffen van in onbruik geraakte buurt- en voetwegen, het aanpassen van gemeentewegen en vaststellen van rooilijnen.
Het decreet gemeentewegen voorziet in artikel 12 §2 een geïntegreerde procedure voor de aanleg, wijziging verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen. Zo moet de gemeenteraad in toepassing van artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning een beslissing nemen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg alvorens de vergunningverlenende overheid een beslissing kan nemen over de aanvraag.
Enkel de gemeenteraad heeft beslissingsbevoegdheid over de aanleg, wijzigingen en aanpassingen aan gemeentewegen.
De gemeenteraad spreekt zich in haar beslissing uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeentewegen, en over eventuele opname in het openbaar domein.
Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen:
De gemeenteraad kan hierbij voorwaarden en lasten opleggen, die de vergunningverlenende overheid vervolgens in de vergunning dient op te nemen.
Openbaar onderzoek
Het openbaar onderzoek werd gestart op 31 augustus 2024 en liep tot 29 september 2024. In het kader van het openbaar onderzoek werden geen bezwaarschiften ingediend.
Afschaffing in onbruik geraakte buurt- en voetwegen
Binnen het projectgebied kruisen een heel aantal historische buurt- en voetwegen het tracé van de R0 en de E40. Deze autosnelwegen werden in gebruik genomen begin jaren ‘70 waardoor verschillende buurt- en voetwegen in ongebruik zijn geraakt. Deze historische wegen werden echter niet afgeschaft bij de aanleg van de R0 en de E40 omdat de huidige geldende regelgeving toen nog niet van toepassing was.
De buurt- en voetwegen zijn al meer dan 30 jaar in onbruik aangezien zij veelal kruisen met de R0 en de E40. Op deze manier is ook de verbindende en ontsluitende functie van de wegen verdwenen.
De buurt- en voetwegen zijn niet meer waarneembaar in het landschap en vervangen door andere weginfrastructuur.
Volgende in onbruik geraakte buurt- en voetwegen worden (gedeeltelijk) afgeschaft:
De plannen met aanduiding buurt- en voetwegen maken integraal deel uit van deze beslissing.
Afschaffing in onbruik geraakte gemeentewegen door het ontwerp
De “Werken aan de Ring” beogen de herinrichting van de R0, het vernieuwen van de aansluiting op het onderliggende wegennet, het wijzigen van een aantal wegen van het onderliggende weggennet en het verder uitbreiden van de fietsinfrastructuur langs de R0.
Door deze werkzaamheden zullen enkele gemeentewegen gedeeltelijk moeten worden afgeschaft, deze zijn niet verenigbaar met het ontwerp van de herinrichting van de R0.
Volgende (gedeelte) van wegen in onbruik door het ontwerp worden afgeschaft:
Afschaffing delen Veldweg, Eugène Blaironstraat en Nieuwe Zaventemsesteenweg om de aanleg van een fietsinfrastructuur langs de R0 mogelijk te maken. Dit kom het trage netwerk ten goede wat in overeenstemming is met de doelstellingen van het gemeentewegendecreet.
Afschaffing delen van de Schetsstraat en Melkstraat dienen om bijkomende bebossing/natuur te voorzien. Deze komen de leefbaarheid van de omgeving ten goede.
De plannen met aanduiding buurt- en voetwegen maken integraal deel uit van deze beslissing.
Wijziging van de gemeentelijke rooilijn
De heraanleg van de Zaventemsesteenweg zullen zorgen voor een veiligere en meer kwalitatieve oversteen van de R0. Er wordt daarbij tegemoet gekomen aan de behoeften van de zwakke weggebruikers door het aanleggen van een afgescheiden voet- en fietspad. De heraanleg van de Zaventemsesteenweg is noodzakelijk voor de aansluiting op de fietssnelwegen, er kan dus gesteld worden dat de wijzigingen in het algemeen belang zijn.
Dit voldoet aan de doelstelling van het decreet gemeentewegen.
De plannen met aanduiding buurt- en voetwegen maken integraal deel uit van deze beslissing.
Nieuwe gemeentelijke rooilijn
De ligging van de Eugène Blaironstraat zoals ze op heden bestaat staat in conflict met het ontwerp van de R0. Voorgesteld wordt het tracé te verplaatsen.
Het verplaatsen van het tracé maakt de werken aan R0 mogelijk. Deze werken zijn van algemeen belang.
Het verplaatsen biedt niet enkel mogelijkheden voor de R0 maar heeft ook een impact op de bereikbaarheid van de Felix Timmermanslaan.
Op heden rijden vrachtwagens met als bestemming Brussels Airport zich vaak vast in de Felix Timmermanslaan. Door de wijziging van het tracé zal dit niet meer mogelijk zijn, dit heeft dan ook een positieve impact op de Felix Timmermanslaan en de bestaande onduidelijkheid voor vrachtverkeer.
De aanpassing van de Eugène Blaironstraat hebben impact op het perceel eigendom van de gemeente Machelen (afdeling 2, sectie A, nummer 220 V) waarop het recyclagepark gelegen is. Hierdoor zal de vorm van het recyclagepark veranderen. De gesprekken voor aanpassing aan het recyclagepark en compensatie van de ingenomen ruimte lopen. Deze moeten wel nog vastgesteld worden.
De aanpassing van de Eugène Blaironstraat is aanvaardbaar als de werking van het recyclagepark, en de gemeentelijke loods Pallieter op deze locatie gegarandeerd kan worden en blijven.
De plannen met aanduiding buurt- en voetwegen maken integraal deel uit van deze beslissing.
Geen
Artikel 1: de historisch in ongebruik geraakte buurt- en voetwegen (delen buurtwegen nummers 25, 5, 19, 4, 13, 17, 3, 27, 43, 6, 1, 11, 34 voetwegen nummers 39, 44, 45, 50 en Weg van Brussel naar Kampenhout) die het projectgebied snijden worden opgeheven.
Artikel 2: de in onbruik geraakte gemeentewegen door het ontwerp (namelijk gedeelte Melkstraat, Schetsstraat, Veldweg, Eugène Blaironstraat, Nieuwe Zaventemsesteenweg) worden opgeheven.
Artikel 3: het ontwerp van rooilijnplan gedeelte Zaventemsesteenweg wordt goedgekeurd.
Artikel 4: het ontwerp van rooilijnplan nieuwe Eugène Blaironstraat wordt goedgekeurd.
Artikel 5: de vergunningverlenende overheid wordt gevraagd in de omgevingsvergunning volgende voorwaarden op te nemen:
In 2017 startte de Vlaamse Regering een hervorming van een eerstelijnszorg en het afbakenen van 60 Vlaamse Eerstelijnszones (ELZ).
Machelen behoort tot de Eerstelijnszone BraViO, samen met Vilvoorde, Kampenhout, Steenokkerzeel en Zemst.
Op 26 september 2019 werd de voorlopige Zorgraad ELZ BraViO geïnstalleerd.
Goedkeuring van de statuten.
Geen
Enig artikel: de raad voor maatschappelijk welzijn keurt de statuten van Eerstelijnszone BraViO goed.
De oproepingsbrief van 28 oktober 2024 van Incovo voor de bijzondere algemene vergadering op 20 december 2024.
Goedkeuring agenda en mandatering vertegenwoordiger.
Geen
Artikel 1: de gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering 20 juni 2024, zijnde:
Artikel 2: de gemeentelijke vertegenwoordigers/plaatsvervangers worden gemandateerd om de bijzondere algemene vergadering te handelen en beslissen conform dit besluit. Indien deze bijzondere algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze bijzondere algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
De gemeenteraad neemt kennis van de jaarnota 2024 van Fluvius West.
De gemeente is aangesloten bij Fluvius West.
Geen
Enig artikel: de gemeenteraad neemt kennis van de jaarnota 2024 van Fluvius West.
Raadslid Danny Gooris: Graag wil ik u op de hoogte brengen van de feedback die ik heb ontvangen van buurtbewoners en bezoekers van het kerkhof in Diegem, betreffende de huidige situatie op de parking aan het kerkhof. Momenteel is het zo dat men op deze parking met een blauwe schijf maximaal 11 uur kan parkeren. Helaas is het probleem dat deze parkeerplaats vaak volledig wordt ingenomen door bestelwagens en lichte vrachtwagens, voertuigen die hier eigenlijk niet zouden moeten staan.
Dit zorgt voor een gebrek aan beschikbare parkeerplaatsen voor zowel de buurtbewoners als de bezoekers van het kerkhof. Zeker tijdens begrafenissen wordt de situatie vaak problematisch, aangezien er onvoldoende ruimte is voor bezoekers om hun voertuigen te parkeren.
Het voorstel is dan ook om de maximale parkeertijd op deze parking te beperken van de huidige 11 uur naar 4 uur. Door deze wijziging zouden de bestelwagens en lichte vrachtwagens, die momenteel onterecht langdurig parkeren, niet langer in staat zijn om zich op deze locatie te parkeren. Dit zou niet alleen de parkeerdruk voor de buurtbewoners verminderen, maar ook de bezoekers van het kerkhof de nodige parkeermogelijkheden bieden, vooral tijdens drukke momenten zoals begrafenissen.
Ik verzoek u vriendelijk, alle gemeenteraadsleden, te vragen om dit voorstel te overwegen en ermee in te stemmen, zodat een oplossing kan worden geboden voor de parkeerproblemen die zich momenteel voordoen.
Gehoord schepen Steve Claeys die het volgende antwoord verstrekt:
De vraag is op zich terecht, wijzelf en onze diensten zijn hiervan reeds op de hoogte.
Er zijn 2 parkeerpockets aan de begraafplaats van Diegem, ééntje aan kant Zaventemsesteenweg en één aan kant Haachtsesteenweg.
Langs de Zaventemsesteenweg hebben wij gekozen voor een 11 uur pocket, bedoeld voor de leerkrachten van GO! De Fonkel en GO! Giso, die geen parkeerkaart krijgen zoals het gemeentepersoneel. Gevolg was dat we beiden als 11 uur pocket hebben ingericht.
We gaan dit probleem globaal bekijken voor alle parkeerpockets en het desbetreffende gemeenteraadsbesluit in aanpassing aan de gemeenteraad voor te leggen, naast de eventuele aanpassing in infrastructuur die moet gebeuren.
Het agendapunt wordt afgesloten.
Bij het einde van een legislatuur of ten hoogste bij het begin van een nieuwe legislatuur is er de mogelijkheid dat de ere-titel van de functie wordt toegekend.
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen en gegeven de duur en aard van hun mandaten, is het voorstel om volgende personen de ere-titel van hun functie toe te kennen, conform het bestaande reglement:
Bij geheime stemming.
Geen
Met 22 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Enig artikel: de gemeenteraad beslist om de ere-titel van raadslid aan Rony Debeerst, Gregory Lagae, Ingrid De Block en Edith Poot te verlenen.
De voorzitter sluit de zitting op 19/11/2024 om 20:45.