De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zijn bevoegd om de voorwaarden te bepalen voor het toekennen van eretitels aan raadsleden, schepenen, gemeenteraadsvoorzitters, voorzitters en leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Een eretitel is een onderscheiding tot beloning van een langdurige en eervolle loopbaan voor een gewezen mandataris van het lokaal bestuur.
Geen
Enig artikel: de raad voor maatschappelijk welzijn keurt het reglement goed voor de toekenning van een eretitel aan raadsleden, schepenen, gemeenteraadsvoorzitters of voorzitters en leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
“Reglement voor toekenning van een eretitel aan raadsleden, schepenen, gemeenteraadsvoorzitters of voorzitters en leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Artikel 1: het lokaal bestuur Machelen reikt titels van ereraadslid, ereschepen, eregemeenteraadsvoorzitter of erevoorzitter en erelid van het bijzonder comité voor de sociale dienst uit.
Artikel 2:
§1. Om de titel van ereraadslid te krijgen moet het aftredend raadslid:
§2. Om de titel van ereschepen te krijgen moet de aftredend schepen:
§3. Om de titel van eregemeenteraardsvoorzitter te krijgen moet de aftredende gemeenteraadsvoorzitter:
§4. Om de titel van erevoorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst te krijgen moet de aftredend voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst:
§5. Om de titel van erelid van het bijzonder comité voor de sociale dienst te krijgen moet het aftredend lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst:
Artikel 3: de ambtstermijnen zoals vermeld in artikel 2 hoeven niet aaneensluitend te zijn.
Artikel 4: onder onberispelijk gedrag vermeld onder artikel 2 wordt verstaan het ontbreken van een zware strafrechtelijke veroordeling of een zware tuchtstraf of andere erg onterende feitelijkheden.
Artikel 5:
§1. Het verzoek tot verlening van eretitel wordt op initiatief van het college van burgemeester en schepenen ingediend bij de gemeenteraad met de vermelding van de perioden waarin het ambt werd uitgeoefend.
§2. De betrokkene kan het college van burgemeester en schepenen laten weten dat hij/zij afziet van de eretitel waarop hij/zij recht heeft.
§3. Volgens de voorwaarden zoals in artikel 2 bepaald, kan aan een mandataris postuum de eretitel worden verleend. De rechtsopvolgers van de mandataris dienen hiermee in te stemmen.
§4. Telkens bij het beëindigen van de legislatuur of het voortijdig beëindigen van het ambt van gemeenteraadslid, schepen, gemeenteraadsvoorzitter of voorzitter en lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst, zal het college van burgemeester en schepenen nagaan wie als gewezen mandataris in aanmerking komt voor een eretitel.
Artikel 6:
§1. De titel van ereraadslid, ereschepen, eregemeenteraadsvoorzitter, erevoorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst en erelid van het bijzonder comité voor de sociale dienst mag niet gevoerd worden door personen die nog steeds een mandaat bekleden bij het lokaal bestuur.
§2. De gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn kan de titel intrekken als de betrokkene een zware strafrechtelijke veroordeling, een tuchtstraf oploopt of erg onterende feitelijkheden begaat.
Artikel 7: de gemeenteraad is bevoegd voor het toekennen van de titels ereschepen, ereraadslid of eregemeenteraadsvoorziter. De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd voor het toekennen van de titels erevoorzitter bijzonder comité voor de sociale dienst en erelid bijzonder comité voor de sociale dienst.
Artikel 8: het verlenen van een eretitel wordt behandeld in de openbare zitting, maar de stemming is geheim. De gemeenteraad of raad voor maatschappelijk welzijn neemt de beslissing bij eenvoudige meerderheid van de stemmen.”