De voorzitter opent de zitting op 19/03/2024 om 20:03.
De raad voor maatschappelijk welzijn dient telkens het verslag van de vorige vergadering goed te keuren.
Geen
Enig artikel: het notulenverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 februari 2024 wordt goedgekeurd.
Lokale besturen zijn wettelijk verplicht om te voldoen aan een aantal eisen inzake informatieveiligheid, o.a. de verplichting tot de aanstelling van een functionaris gegevensbescherming (DPO).
De veiligheidsconsulent dient jaarlijks een verslag van zijn/haar werkzaamheden over te maken aan de organisatie.
Rekening houdend met het feit dat er vanaf 1 januari 2020 slechts 1 DPO aangesteld is voor de entiteiten gemeenten en OCMW worden volgende documenten ter kennisname voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad:
De documenten zijn opgemaakt in overleg met de informatieveiligheidscel.
Geen
Enig artikel: de raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van volgende documenten inzake informatieveiligheid:
Op 10 mei 2023 werd binnen Comité C1 een protocolakkoord afgesloten over de zij-instroom van medewerkers in de zorg.
Dankzij dit traject kunnen medewerkers in ons bestuur tewerkgesteld worden die nog niet gekwalificeerd zijn om de functie uit te oefenen maar zich wel engageren een kwalificerend opleidingstraject te volgen voor de functies:
Door de krapte op de arbeidsmarkt van hoger genoemde zorgfuncties, is het aangewezen dat het bestuur gebruik maakt van het structureel instroomkanaal en de ermee samenhangende subsidiëring.
Teneinde te kunnen instappen in het structureel instroomkanaal moeten het protocolakkoord en kaderakkoord die hierrond werden opgesteld een integraal onderdeel uitmaken van de rechtspositieregeling voor het personeel lokaal bestuur.
De medewerkers tellen tijdens de periode van het opleidingstraject al mee voor de normering en voor de reguliere financiering, alsof de medewerkers al gekwalificeerd zouden zijn.
Werkgevers krijgen per medewerker in opleiding voor de coaching (interne of externe coaching) een eenmalig budget van
Dit budget kan besteed worden in het jaar 2024.
Het opleidingstraject verloopt o.a. via de CVO’s en de opleidingscentra van de diensten voor gezinszorg.
Afhankelijk van het succes van het project is het de bedoeling om dit project te bestendigen in de toekomst.
Enig artikel: de raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de opname van het protocolakkoord en kaderakkoord in bijlage van deze beslissing als integraal onderdeel van de rechtspositieregeling personeel lokaal bestuur.
PWO Vilvoorde S.W.P. vzw is een vereniging voor sociale dienstverlening opgericht door het OCMW Vilvoorde overeenkomstig Deel 3, Titel 4, Hoofdstuk 5 van het Decreet over het Lokaal Bestuur.
De activiteiten van PWO Vilvoorde S.W.P. kaderen in de doelstelling waarvoor de vereniging is opgericht, met name het tewerkstellen van zeer moeilijk bemiddelbare werklozen in een beschermde omgeving, en dit onder de vorm van een sociale werkplaats.
De dienstverlening die door PWO Vilvoorde S.P.W. wordt aangeboden is:
Er is een samenwerking met het OCMW Grimbergen en het OCMW Machelen, waar telkens ook een strijkatelier wordt uitgebaat.
PWO Vilvoorde S.W.P. liet een organisatiestudie (inclusief financiële analyse) uitvoeren door Probis.
Uit deze studie blijkt dat de vzw geconfronteerd wordt met een precaire liquiditeitssituatie gekoppeld aan een jaarlijks negatief bedrijfsresultaat.
Indien het negatief resultaat zich verder zet, zal er sprake zijn van een negatief eigen vermogen (code 10/15), waardoor het risico op een gerechtelijke ontbinding of faillissement niet onbestaande is.
Er wordt dienaangaande ook verwezen naar de zgn. alarmbelprocedure opgenomen in het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.
Wat de tewerkstelling van kansengroepen betreft, wordt opgemerkt dat er weinig financiële marge aanwezig is voor omkadering en begeleiding van het personeel, het realiseren van uitstroom/doorstroom heeft tevens een negatieve impact op de stabiliteit en continuïteit van het aanbod naar klanten en er is geen structurele samenwerking met partners als VDAB, CAW, aanbieders taallessen, kinderopvang, enz., hetgeen in deze context toch wel vereist zou zijn.
Wat de dienstverlening betreft wordt vastgesteld dat er geen eenduidige doelgroep is gedefinieerd en dat de diensten niet exclusief aan kwetsbare/zorgbehoevende inwoners wordt verstrekt.
In de poetshulp is er ook een sterke daling van de geleverde prestaties t.o.v. de periode voor de COVID-19 pandemie.
Een hoog ziekteverzuim en hoog afwezigheidspercentage spelen tevens in de kwaliteit en continuïteit van de dienstverlening.
De dienstverlening ‘poetshulp’ en ‘strijkdienst’ worden tevens aangeboden middels dienstencheques, terwijl er heel wat private of andere dienstenchequebedrijven actief zijn in de regio.
Op basis van de organisatiestudie (inclusief financiële analyse) uitgevoerd door Probis en het behoefteonderzoek uitgevoerd overeenkomstig artikel 60 § 6 van de OCMW-wet, stelt de raad van bestuur van PWO Vilvoorde S.W.P. dan ook voor om te onderzoeken of haar Poetsdienst (dienstencheques) en Strijkatelier (dienstencheques), inclusief haar cliënteel en personeel, kunnen worden overgedragen naar een externe partner.
Deze overdracht zal door PWO Vilvoorde S.W.P. gebeuren overeenkomstig de beginselen van behoorlijk bestuur.
PWO Vilvoorde S.W.P. zal m.a.w. een transparante marktraadpleging organiseren waarbij het voorstel van geïnteresseerde kandidaten aan de hand van een aantal objectieve criteria zal worden beoordeeld.
Deze overdracht van de activiteiten Poetsdienst en Strijkatelier zal gebeuren met toepassing van CAO 32bis.
In kader van CAO 32bis werden de personeelsleden (bij gebreke aan een ondernemingsraad of syndicale vertegenwoordiging) hierover voorafgaandelijk geïnformeerd (schriftelijk bewijs van deze informatieplicht in bijlage voegen).
In kader van de strijkdienst wordt aan het OCMW Machelen gevraagd of zij hun ruimte (strijkwinkel Vredestraat 83)ter beschikking zouden willen stellen aan een externe dienstverlener in kader van de verderzetting van deze dienstverlening op hun grondgebied.
Geen
Artikel 1: de raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de beslissing van 21 februari 2024 van de Raad van bestuur van vzw PWO Vilvoorde S.W.P., inclusief de organisatiestudie uitgevoerd door Probis en bijhorend behoefteonderzoek overeenkomstig artikel 60 § 6 van de OCMW-wet.
Artikel 2: de raad voor maatschappelijk welzijn beslist op basis van de organisatiestudie en het behoefteonderzoek opgenomen in artikel 1, om vzw PWO Vilvoorde S.W.P. de opdracht te geven om een marktraadpleging te organiseren voor de overdracht van de dienstencheque-activiteiten 'Poetsdienst' en 'Strijkatelier'.
Artikel 3: de raad voor maatschappelijk welzijn behoudt zich het recht toe om de lokalen van de strijkwinkel (Vredestraat 83) al dan niet ter beschikking te stellen aan desgevallend nog te bepalen huur- en bezettingskosten.