Terug
Gepubliceerd op 04/07/2022

Besluit  raad voor maatschappelijk welzijn

wo 29/06/2022 - 20:00

Reglement mantelzorgtoelage

Aanwezig: Benny Blanckaert, voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn
Jean-Pierre De Groef, burgemeester
Steve Claeys, Magda Geeroms, Tessa Verberckmoes, schepenen
Marc Grootjans, Rony Debeerst, Gregory Lagae, Ingrid Deblock, Steven Tielemans, Mohamed Akaychouh, Stef Panneels, Danny Gooris, Patrick Hanon, Jocelyne Vangindertaelen, Kris Jacobs, Werner Lenaerts, Nadine Gurickx, Nancy Van Harck, Franky Van Praet, raadsleden
Daniël Schell, algemeen directeur
Verontschuldigd: Peter Roose, schepenen
Samia Benhomaid, Dina Ponticello, Tania Van den Berghe, raadsleden
Afwezig: Veysel Top, raadslid
Aanleiding en doel

Op 1 juni 2021 werd de Belprofielschaal vervangen door de BelRAI Screener als indicatiestellingsschaal voor de toekenning van het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden in de thuissituatie en in de sector gezinszorg. (RAI staat voor 'Resident Assessment Instrument', een beoordelingsinstrument dat gestandaardiseerde informatie over de zorgbehoefte van de patiënt/gebruiker in een complexe zorgsituatie ter beschikking stelt van de zorgverlener, de voorziening en de overheid.)

Op basis van de huidige regelgeving geldt dat het zorgbudget enkel kan worden toegekend wanneer de persoon met een zorgbehoefte minstens 13 punten scoort op de totale BelRAI screener. Uit het onderzoek blijkt dat gemiddeld genomen lager gescoord wordt dan verwacht. Dit is de belangrijkste reden waarom meer mensen hun budget verliezen of geen recht kunnen openen.

De Vlaamse Regering keurt daarom een besluit goed waardoor de grenswaarden op de BelRAI screener worden verlaagd. Door een snelle doorvoering van deze beslissing krijgen de personen die wel aan de nieuwe grenswaarde voldoen, met terugwerkende kracht alsnog het budget om de noodzakelijke zorg te kunnen inkopen en wordt het risico weggewerkt dat zorg verder uitgesteld wordt vanwege de kostprijs.

De Vlaamse Regering besliste op de ministerraad van 13 mei 2022 de grenswaarden BelRAI screener aan te passen.

Juridische grond
  • Artikel 77 en 78 van het decreet lokaal bestuur.
    Bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn.
  • Woonzorgdecreet van 15 februari 2019.
  • Decreet houdende de Vlaamse sociale bescherming 18 mei 2018.
  • Protocolakkoord BelRAI 26 maart 2018.
  • Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 151 en 153 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 november 2018 houdende de uitvoering van het decreet van 18 mei 2018 houdende de Vlaamse sociale bescherming en bijlage II bij het ministerieel besluit van 26 juli 2001 tot vaststelling van het bijdragesysteem voor de gebruiker van de gezinszorg, wat betreft de aanpassing van de grensvoorwaarden op de BelRAI Screener.
  • Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 juni 2021 inzake reglement mantelzorgtoelage.
Advies en motivering

Sinds de uitrol van de BelRAI screener verloren veel mensen hun zorgbudget zwaar zorgbehoevenden waarbij de Vlaamse overheid heeft beslist om één van de twee afkappunten (die bepalen wie in aanmerking komt voor het zorgbudget) te verlagen.

Het gaat om de som modules ADL,IADL: waarbij men vanaf nu bij 5.5 in plaats van 6 punten in aanmerking komt voor het zorgbudget. 

Het lokaal bestuur baseert zich in opvolging van het reglement mantelzorgtoelage op de scores van de BelRAI screener.

Naar aanleiding van de beslissing om het afkappunt som ADL+IADL te verlagen naar 5.5 punten, wordt voorgesteld om het advies van de onderzoekers m.b.t. afbakenen afkappunt gemeentelijke toelage te volgen en de afkappunten ook in het reglement mantelzorgtoelage te verlagen.

 Advies onderzoekers:

Naar aanleiding van de beslissing om het afkappunt som adl+iadl te verlagen naar 5.5 punten wordt het advies van de onderzoekers m.b.t. afbakenen afkappunt gemeentelijke toelage aangepast.

Vanuit de insteek afkappunten vast te leggen die mensen in kaart brengen met een zorgbehoefte die net niet in aanmerking komen voor het Zorgbudget Voor Zwaar Zorgbehoevenden (de voormalige Vlaamse Zorgverzekering) komen de onderzoekers tot volgende 3 scores op de BelRAI Screener: 

  • Score 12/30 voor de hele BelRAI Screener en geen 5.5/12 of meer op ADL/IADL
  • Score 4.5/12 voor de modules ADL én IADL (opgeteld) en geen 13/30 of meer voor de hele BelRAI Screener
  • Score 3 óf 4/6 op de module Cognitie én geen 13/30 of meer voor de hele BelRAI Screener én geen 5.5/12 of meer op ADL & IADL
Financiële weerslag

Nihil

Publieke stemming
Aanwezig: Benny Blanckaert, Jean-Pierre De Groef, Steve Claeys, Magda Geeroms, Tessa Verberckmoes, Marc Grootjans, Rony Debeerst, Gregory Lagae, Ingrid Deblock, Steven Tielemans, Mohamed Akaychouh, Stef Panneels, Danny Gooris, Patrick Hanon, Jocelyne Vangindertaelen, Kris Jacobs, Werner Lenaerts, Nadine Gurickx, Nancy Van Harck, Franky Van Praet, Daniël Schell
Voorstanders: Benny Blanckaert, Jean-Pierre De Groef, Steve Claeys, Magda Geeroms, Tessa Verberckmoes, Marc Grootjans, Rony Debeerst, Gregory Lagae, Ingrid Deblock, Steven Tielemans, Mohamed Akaychouh, Stef Panneels, Danny Gooris, Patrick Hanon, Jocelyne Vangindertaelen, Kris Jacobs, Werner Lenaerts, Nadine Gurickx, Nancy Van Harck, Franky Van Praet
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Enig artikel: de raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met het verlagen van de afkapunten in het reglement "Mantelzorgtoelage" goed dat in werking treedt vanaf 1 juli 2022:

 

"Reglement mantelzorgtoelage


Artikel 1: Doelstelling

Met het toekennen van een mantelzorgtoelage heeft het lokaal bestuur Machelen als voornaamste doelstelling het stimuleren van de mantelzorg. Hierdoor kan de zorgbehoevende zo lang mogelijk in zijn eigen vertrouwde thuismilieu blijven. Deze toelage is een uiting van appreciatie voor het vrijwillige engagement dat een mantelzorger opneemt ten aanzien van een zorgbehoevende inwoner van onze gemeente Machelen.

 

Waarom is mantelzorgondersteuning belangrijk voor de Machelaars/Diegemnaars?

Individuele keuze:

Senioren willen zelf zo lang mogelijk thuis blijven wonen

Financiële keuze:

Opname in een woonzorgcentrum is (meestal) een duurdere optie voor zowel de senior als voor de maatschappij.

Beleidskeuze:

Opname in een woonzorgcentrum zo lang mogelijk uitstellen.

De subsidiërende overheid wenst de woonzorgcentra voornamelijk voor te behouden voor zware zorgprofielen waar thuiszorg geen oplossing biedt.

Realiteit:

Professionele hulpverlening kan niet alle zorg opnemen. De onbetaalde vrijwillige hulp is noodzakelijk.


Artikel 2: Voor wie?

De titularis van de toelage is de zorgbehoevende, maar de premie zelf wordt uitbetaald aan de mantelzorger. Er kan maar 1 zorgbehoevende per gezin het recht openen op een mantelzorgtoelage. Ook kan er maar 1 mantelzorger per gezin de toelage ontvangen.


Artikel 3: Voorwaarden?

Voorwaarden mantelzorger:

  • Is meerderjarig;
  • Is een natuurlijk persoon;
  • We houden geen rekening met de verwantschap van de mantelzorger ten opzichte van de zorgbehoevende;
  • De mantelzorger hoeft niet in te wonen bij de zorgbehoevende;
  • De hulp van de mantelzorger moet daadwerkelijk bijdragen tot het kunnen thuis blijven wonen van de zorgbehoevende. De zorgtaken die de mantelzorger opneemt gebeuren op regelmatige basis. De beoordeling gebeurt door de maatschappelijk werker via een huisbezoek;
  • Indien de mantelzorger geen inwoner is van Machelen/Diegem dient hij/zij een attest voor de leggen van de gemeente waar hij/zij woonachtig. Dit attest bewijst dat hij/zij aldaar geen mantelzorgpremie ontvangt.


Voorwaarden zorgbehoevende:

  • Is gedomicilieerd in Machelen/Diegem en de zorg wordt in de gemeente opgenomen;
    • Woont thuis. Er is geen recht op mantelzorgtoelage als de zorgbehoevende in een zorgvoorziening woont, zoals een woonzorgcentrum;
    • Heeft een BEL-profiel van 25 tot en met 34 punten

 OF

 

Heeft één van de volgende 3 scores op de BelRAI Screener: 

  • Score 12/30 voor de hele BelRAI Screener en geen 5.5/12 of meer op ADL/IADL;
  • Score 4.5/12 voor de modules ADL én IADL (opgeteld) en geen 13/30 of meer voor de hele BelRAI Sceener;
  • Score 3 óf 4/6 op de module Cognitie én geen 13/30 of meer voor de hele BelRAI Screener én geen 5.5/12 of meer op ADL/IADL.

Personen die recht hebben op het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden komen niet in aanmerking voor de gemeentelijke mantelzorgtoelage. Het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden maakt deel uit van de Vlaamse Sociale Bescherming. Het biedt een maandelijkse financiële tegemoetkoming (130 euro) voor niet-medische kosten aan mensen die zwaar zorgbehoevend zijn of in een woonzorgcentrum verblijven.


Artikel 4: Maandbedrag

25 euro per maand.


Artikel 5: Procedure 

Hoe aanvragen?

  • Telefonisch: 02 255 01 84
  • Via email: thuisdiensten@machelen.be
  • Schriftelijk: Lokaal Bestuur Machelen, TAV Tessa Debruyne, Koningin Fabiolalaan 62, 1830 Machelen.


Formulieren

Aanvraagformulier ‘mantelzorgtoelage’, te verkrijgen via de contactgegevens hierboven vermeld of via de website van Lokaal Bestuur Machelen.


Uitbetaling

  • De toekenning van de mantelzorgpremie gebeurt na een huisbezoek aan de zorgbehoevende in aanwezigheid van de mantelzorger. Een jaarlijkse herziening is voorzien.

Het recht op de mantelzorgpremie gaat in vanaf de eerste van de maand volgend op de maand waarin de aanvraag is gebeurd.

  • De premie wordt maandelijks uitbetaald op de rekening van de mantelzorger.
  • Mantelzorger(s) en zorgbehoevende verbinden er zich toe elke wijziging van de gestelde voorwaarden onmiddellijk te melden. Foutieve of onvolledige aangiften kunnen een gehele of gedeeltelijke schrapping of terugvordering van de toelage tot gevolg hebben.
  • De mantelzorgtoelage wordt bij hospitalisatie niet geschorst.

 

De mantelzorgpremie wordt stopgezet de maand na definitieve opname in een instelling of overlijden van de zorgbehoevende en/of de mantelzorger.

De mantelzorgpremie stopt bij ontvangen van een mantelzorgpremie in de eigen gemeente.


Artikel 6: Afwijkingen

Op basis van de motivatie door de maatschappelijk assistent die het onderzoek verricht, kan aan het vast bureau een afwijking worden gevraagd van bovenstaand reglement.


Artikel 7: Huisbezoek

Wat kan de dienst bieden?

  • Het diensthoofd extramurale zorg gaat op huisbezoek bij een aanvraag voor mantelzorgtoelage (zowel voor gewone als zware zorgsituaties). Zowel zorgbehoevende als mantelzorger dienen aanwezig te zijn. Indien de zorgbehoevende recht heeft op het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden vindt er geen huisbezoek plaats, aangezien de zorgbehoevende in dat geval geen recht heeft op de gemeentelijke mantelzorgtoelage.
  • Er gebeurt geen automatisch huisbezoek bij verlengingen (dit is een administratieve procedure).
  • Op vraag van de mantelzorger kan de maatschappelijk werker op huisbezoek komen, voor zover de personeelscapaciteit van de dienst dit toelaat. Ook bij vermoeden van misbruik of wanneer de maatschappelijk werker het zelf nodig acht, zal een huisbezoek plaatsvinden.


Artikel 8: dit reglement treedt in werking op 1 juli 2022 en heft alle voorgaande reglementen inzake mantelzorgtoelage op."